LEAS ALLERGIER

Fisk
Jordnötter
Jordgubbar
Skaldjur
Nötter
Mandel
Stenfrukter
Kärnfrukter
Morötter (Råa)
Selleri
Solros

NILS ALLERGIER

Mjölk
Fisk
Hasselnötter
Jordnötter
Selleri

Information om olika födoämnen
NÖTTER
Många fröer täckta av skal kallas för nötter, som mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel och makadamianöt. Sesamfrö och senapsfrö är de fröer som flest personer är allergiska mot. Symtom vid allergiska reaktioner mot nötter och fröer kan vara allt från klåda i mun och svalg, eksem, nässelfeber, rinnande ögon och näsa, ont i magen med kräkningar till allvarliga livshotande så kallade anafylaktiska reaktioner. Hos personer med pollenallergi mot björk, hassel och al räknar man med att ungefär hälften får milda allergiska symtom i form av klåda i munnen av hasselnötter. Många med björkpollenallergi reagerar också med liknande symtom på mandel, råa äpplen, råa morötter och rå potatis eftersom dessa också innehåller allergen som liknar ett björkpollenallergen.

Det förekommer släktskap mellan exempelvis pistagemandel och cashewnöt. I allergisammanhang nämns ofta stenfrukter, såsom plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, liksom mandel och aprikoskärnor. Mandel och aprikoskärnor är således nära släkt och många med allergi mot mandel reagerar också mot aprikoskärnor. Bakmassa baserad på aprikoskärnor kan finnas i olika bullkransar. Kokosnöten kommer från en palm och är inte släkt med övriga "nötter". Muskot är inte släkt med andra nötter och fröer och någon korsreaktion mellan hasselnöt och muskot finns inte beskriven. Jordnöten är inte en nöt utan en "ärta" och hör till baljväxterna.

Nötter, fröer och frukter är vanliga i frukostflingor (musli), bröd, kakor, konfektyrer, choklad, glass, godis och efterrätter. Numera dyker nötter ofta upp i vegetariska och orientaliska rätter samt i sallader. Snacks av olika slag består ofta av nötter. Nougat, mandelmassa och bakmassa baseras till största delen på nötter, mandel respektive aprikoskärnor. Men också i pastasås och panering.

 
JORDNÖTTER
Baljväxter, som jordnötter och soja - liksom lupin, ärtor, bönor, kikärter och linser - är vanliga orsaker till allergiska reaktioner. Svåra och livshotande reaktioner har observerats mot jordnötter, men även mot sojaprotein, särskild bland dem som är kraftigt allergiska mot jordnötter. Om jordnötter ingår i ett livsmedel måste detta stå i ingrediensförteckningen.

Jordnötter kan finnas i choklad, glass, bakverk och snacks. I orientalisk matlagning förekommer jordnötspasta ofta under namnet "Satay mein paste". Jordnötter kan också vara ingrediens i pesto. Sojaprotein används i många olika livsmedel, som köttbullar, hamburgare, korv, leverpastej, soppor, såser, bröd, kex, choklad och konfektyrer. Sojabönor används för tillverkning av glass och dryck. Sojalecitin, E 322, används som emulgeringsmedel. I regel påvisas små mängder sojaprotein i lecitinet. Mängderna beror på kvaliteten på lecitinet. När lecitinet finns i produkter som margarin och choklad blir halten sojaprotein försvinnande liten. För det flesta sojaallergiker är det alltså ingen risk med dessa produkter pga innehåll av sojalecitin. En annan tillsats från soja är sojabönshemicellulosa med E-nummer E 426. Den används som emulgeringsmedel, förtjocknings- och stabiliseringsmedel samt klumpförebyggande medel och kan användas i yoghurt, dressingar, bakade produkter, nudlar, ris, frusna livsmedel och i gelegodis. Det måste alltid framgå i ingrediensförteckningen att produkten kommer från soja.

Råa oljor (av jordnöt och soja), liksom kallpressade, kan innehålla små mängder protein och därigenom utgöra en risk. Processade sojaoljor bedöms inte som en risk för sojaallergiker. Sojasåser tillverkas genom att sojabönor fermenteras, och kan vara en risk för den sojaallergiske.

 
FISK
Fisk ger hos den allergiske ofta nässelutslag, eksem och illamående, även allvarliga anafylaktiska reaktioner förekommer. Svåra astmaanfall kan utlösas vid inandning av fiskångor då fisk kokas eller vid hantering av fisk. Fiskallergin orsakas ofta av flera olika fiskarter, men kan också var specifik för ett fåtal arter.

 
SKALDJUR
Skaldjursallergi ger liknande symtom som fiskallergi. Vanligen reagerar man både på räkor, krabba, hummer och kräftor. Många tål inte heller snäckor, musslor eller bläckfisk.